13 Ocak 2009 Salı

Yanlis Bilinenler

Beslenme ve sağlık konusunda birçok kişinin zihnini kurcalayan bazı sorulara cevap vermek istiyorum bu hafta. Siz de bu arada kendinizi sınayabilirsiniz: Bakalım doğru bilgilere mi sahipsiniz, yoksa temelsiz inançlara mı?
Balıkla beraber yoğurt yenmesi insanı zehirler mi?
Hayır, temiz sulardan elde edilmiş taze balık uygun şekilde pişirilip yoğurtla birlikte yendiğinde zehirlememez. Ancak balık çabuk bozulabildiği ve denizdeki zehirli maddeleri vücudunda biriktirebildiği için, gerçekte yenen balık bozuk olduğu halde, yoğurt sofrada sık bulunduğu için tesadüfi olarak zehirlenme sebebi olarak düşünülmüştür.
Limonun zayıflatıcı etkisi var mıdır?
Vücuttaki fazla kilo çoğunlukla yağdan oluşmuştur. Enerji sağlayan besinler az alındığında, vücut enerji açığını kapatmak için önceden biriktirdiği bu dokuyu yakar. Limon yağı eritmez. Bunu basit bir deneyle de anlarız. Yağın üzerine limon sıkıp baktığımızda limon suyunun yağa karışmadığını görürüz. Bu nedenle limon yiyerek, limon suyu içerek vücuttaki fazla kilo atılamaz. Zeytinyağı çeşitleri arasında kalori farkı var mıdır?
Tipleri fark etmeksizin zeytinyağında tekli doymamış yağ asitleri yüksektir ve kalori oranları aynıdır. Ekstra natürel zeytinyağı daha az asit içerir ve saf ya da natürelden daha aromalıdır.
Katkı maddelerinin rolüGıdalardaki katkı maddeleri kansere neden olur mu?
Birçok kişi gıdalara katılan kimyasal maddelerin kanserin başlıca nedeni olduğuna inanıyor. Oysa bu konudaki araştırmalar tüm kanser nedenlerinin yüzde 1'inden daha azının katkı maddelerine bağlanabileceğini gösteriyor. Bazı katkı maddeleri tümör oluşumunu bile engelleyebiliyor. Burada önemli olan gıda denetiminin tam yapılması ve üreticilere iyi üretim koşullarının sağlanmasıdır.
Besin değerlerini düşürmemek için gıdaları çiğ olarak mı yemeliyiz?
Gıdaların pişirme işlemleri de dahil herhangi bir yolla işlenmesi besin öğelerinde bir miktar azalmaya yol açar. Bu besin değeri kayıpları uygulanan sıcaklık derecesine ve süresinin uzunluğunu bağlı olarak artar. Çiğ olarak tüketilebilen sebze ve meyvelerden besin öğelerini ve kalp, kanser gibi hastalıklardan koruyucu maddeleri daha fazla alırız. Buna karşılık çiğ yumurta salmonella bakterisinin, çiğ et çeşitli bakteri ve parazitlerin, pastörize edilmemiş çiğ süt birçok hastalık mikrobunun vücuda girmesine neden olur.
Şekersiz besin kalorisiz midir?
Tam olarak değil! Şekersiz bir besin şeker içermez ancak diğer karbonhidratlardan, yağdan ve proteinden dolayı kalori içerebilir. Fazla su toksik etki gösterir
Fazladan E vitamini almak genç görünmemizi sağlar mı?
E vitamini ile ilgili yaşlanma sürecini geri döndürecek veya durduracak herhangi bir buluş yoktur.
Aşırı su zararlı mıdır?
Böbreklerin dışarı atamayacağı kadar çok su toksik etki gösterir. Ancak su zehirlenmesi günlük gereksinimin çok üzerinde içildiği zaman ortaya çıkabilir. Bazı hastalık durumlarında bu kadar çok su içilmeden de böbreklerin atma kapasitesi aşılabilir. Aşırı su içme belirtilerinden biri de bulanık görmedir.
Mikrodalga fırında pişirdiğinizde yiyeceklerinizde besin kaybı olur mu?
En uygun pişirme yöntemini uygulasanız bile B vitaminleri ve C vitamini gibi suda eriyen vitaminlerde bir miktar kayıp meydana gelir. Mikrodalga fırında besinler kısa sürede kendi suyu ile piştiğinden, vitamin kayıpları birçok yöntemden daha az olmaktadır.
Not:(Bilgiye milliyet.com 'dan ulasilmistir)

Hiç yorum yok: